Het lijkt er soms wel eens op dat datgene waar de hangmat symbool voor staat – ontspanning - niet meer voorkomt binnen onze maatschappij. Er is altijd druk, de stressballetjes zijn niet aan te slepen, de ene deadline na de ander. En op het moment dat we denken dat we even kunnen ontspannen – even in de hangmat kunnen - komt er weer een reorganisatie en gaan we weer.

Het is helemaal niet erg om hard te (moeten) werken, net zo min als dat het vervelend is om onder druk prestaties te moeten leveren. Onder druk komt men tenslotte vaak tot de beste resultaten. Wat wel erg is, is dat de druk continu is en dat mensen niet meer de tijd krijgen om op adem te komen. Steeds meer werk moet met steeds minder mensen gedaan worden, dat leidt uiteindelijk tot negatieve prestaties, wat weer leidt tot nog vervelender zaken. Waar P&O dan weer voor in beeld komt.

Echter, ook P&O heeft met die druk te maken en moet met steeds minder mensen dezelfde, zo niet meer, prestaties leveren. Dat heeft op meerdere aspecten impact, niet alleen op de organisatie maar ook op de kwaliteit van hetgeen geleverd wordt. P&O kan niet meer de kwaliteit bieden die nodig is om toegevoegde waarde te leveren en ook de tijd om zicht te houden op wat er speelt in de organisatie is er niet meer. En als we dan ook nog eens kijken naar de maatschappelijke en technische ontwikkelingen die op bedrijven afkomen waaraan HRM aandacht zou moeten besteden, dan wordt duidelijk dat steeds vaker keuzes gemaakt moeten worden in wat wel en wat niet gedaan wordt.
Gevolg is dat HRM verword van een proactieve partner in business tot een reactieve afdeling, die niet meer kan anticiperen op gewenste en soms noodzakelijke ontwikkelingen in de organisatie.

Het zou misschien niet een gek idee zijn bij elke werkgever een plek – al dan niet met hangmatten - te creëren, waar medewerkers bij tijd en wijle kunnen vertoeven om een moment van rust en bezinning te hebben. Waarna weer met nieuwe energie aan het werk kan worden gegaan.

Ik verheug me telkens opnieuw op de momentjes dat ik m’n hangmat even kan ophangen en er in kan gaan liggen. Het geeft me tijd om even te ontspannen en in alle rust na te denken over dat wat je dagelijks meemaakt. Tijd ook om zaken weer in perspectief te plaatsen. Iets wat in de dagelijkse praktijk te weinig gebeurt. En één ding is zeker, de kwaliteit van de prestaties zal er zeker mee toenemen!