Have a dream…

Drie woorden die zó waar zijn, in een krant die verder vol staat met verhalen die in essentie vertellen hoe moeilijk het is om dromen te hebben, laat staan ze te realiseren.

Iedereen moet kunnen dromen, over liefde, over ambities, over vroeger. Over wat je wil verwezenlijken, of waar je mee wil gaan stoppen. In dromen gebeurt vaak wat in de realiteit van alle dag niet of moeilijk te verwezenlijken is, dat maakt dit soort momenten zo bijzonder. Het is magisch om je daar zo nu en dan aan over te geven.

Ook in het werkzame leven, wat toch een groot deel van je tijd inneemt, zou meer aandacht besteed moeten worden aan de dromen die mensen najagen. Niet aan die niet-realistische dromen, maar aan de drive die mensen ten toon spreiden om dat waar ze over dromen te verwezenlijken.

Echter, ook hiervoor wordt steeds minder ruimte geboden. Het korte termijn denken prevaleert vaak boven de lange termijn visie, veel mensen zijn boven hun 40e levensjaar al opgebrand en hoe vaak kom je niet tegen dat mensen, naarmate ze ouder worden, steeds minder hun dromen najagen, enkel en alleen om de zekerheid van hun baan te behouden.

De dreiging van het verlies van zekerheden beperkt mensen in het najagen van hun dromen. Dat is jammer, want mooie dromen dragen bij aan een betere wereld.

Bij het afscheid nemen van het jaar 2015, wat zeer bewogen was en waarin vele dromen ruw werden verstoord of helemaal niet mochten uitkomen, is het goed te dromen over het komende jaar 2016.