De meeste mensen hebben al wel eens een sudoku gemaakt, een op het oog niet zo ingewikkelde puzzel die je op verschillende niveaus kunt maken en waar je je soms aardig in vergist. Menigeen raakt er aan verslingerd en maakt er regelmatig eentje.

Zo vergaat het ook menig P&O-er. Eenmaal verslingerd aan het vak, kun je het moeilijk meer loslaten en ben je er dagelijks mee bezig. Of het nu om eenvoudige uitvoerende taken gaat, of om ingewikkelde organisatorische kwesties, je bent altijd aan het zoeken naar de beste oplossing voor het probleem en het juiste advies.

Sommigen kosten weinig tijd en zijn relatief makkelijk op te lossen, andere vragen veel tijd en energie en kosten veel denkvermogen om ze tot een goed einde te brengen.
Maar je wilt het altijd oplossen, je stopt niet voordat het klaar is.

Het leven van een P&O-er is, net als menig sudoku, echter niet altijd even makkelijk. Bij het zoeken naar de beste oplossing moet je (soms ver) vooruit kunnen denken om de gevolgen van de acties die je doet of de adviezen die je voorstelt te kunnen overzien. En als je niet goed oplet, neemt de kans op fouten toe. Als P&O-er is het daarbij altijd laveren tussen het belang van de organisatie en dat van de medewerker. Kom je met een oplossing voor de één, dan is het voor de ander niet goed en andersom.

Daarbij ziet men P&O nogal eens als kostenpost en niet als serieuze gesprekspartner waar het gaat om strategische beleidsvoorbereiding of organisatorische kwesties. Dit leidt nogal eens tot vertraging in lopende processen, waarvan P&O vervolgens de schuld krijgt.

Als P&O-er ben je adviserend en ondersteunend, je neemt niet de besluiten, maar je advies moet altijd onderbouwd en uitlegbaar zijn. Wat is er dan mooier om zo nu en dan te ervaren dat je het advies wat je hebt gegeven terug ziet komen in het besluit wat wordt genomen. Weer een sudoku gelost.

En wat het werk helemaal interessant maakt is, dat als je klaar bent er zich altijd wel weer een nieuwe uitdaging aanbiedt. En mocht dat onverhoopt een keer niet zo zijn, dan zoek je er wel weer één op.