Iedereen heeft wel eens zo’n moment, alles zit tegen. Niemand ziet je staan, er wordt niet naar je geluisterd, niets lukt. Je zit even in de put.
Het zijn van die momenten dat je het liefst wilt wegkruipen in een klein donker hoekje, waar niemand je even ziet en waar je even kunt uithuilen.

Als P&O-er heb je ook met enige regelmaat dit soort momentjes. Je zit vaak in een lastige positie, omdat je weet dat je met de adviezen die je geeft niet altijd iedereen tevreden zult kunnen stellen. Of omdat je advies niet wordt opgevolgd, waarna je vervolgens wel, als het fout gaat, geconfronteerd wordt met de gevolgen daarvan.

Als P&O-er ben je vaak niet alleen adviseur, maar ook uitvoerder van genomen besluiten. Wat in zo’n situatie lastig is, is als je geconfronteerd wordt met het moeten uitvoeren van een besluit waarover je eerder een ander advies hebt gegeven. Je zult moeten verdedigen naar degenen die getroffen worden door dat besluit, waarom dat besluit genomen is en uitgevoerd moet worden, terwijl je in wezen het daarmee niet eens bent.

In dergelijke situaties is het altijd belangrijk om te zorgen dat je weet, waarom men bepaalde keuzes maakt en wat daar de onderliggende argumenten voor zijn. Dat helpt namelijk te begrijpen waarom een bepaalde besluit genomen wordt, waarmee het ook makkelijker wordt dit uit te voeren. Ondanks dat je het er niet mee eens bent.

Pas als iemand niet kan of wil uitleggen waarom tot een bepaalde keuze gekomen is, wordt het lastiger. Dan moet je iets gaan uitvoeren wat je niet kunt verdedigen. Als dat te vaak gebeurt, dan kan er ook een moment komen dat je voor jezelf keuzes moet maken.

Dat zijn van die “put” momentjes. Gelukkig duren die vaak maar kort en nog plezieriger is dat als je er weer uit komt, je met frisse moed weer verder gaat.